TOM      Theater Op Maat                 

    Theatervoorstellingen gerelateerd aan het leven en .....                                  
 

Over TOM

Theatergroep TOM bestaat uit zeven enthousiaste vrouwen met ruime levenservaring. Vijf hebben er een zorgachtergrond, twee bieden een geweldig tegenwicht door de “zaken” ook eens van de andere kant te bekijken. Allen zijn we maatschappelijk betrokken.

Deze krachten hebben wij gebundeld en sinds tien jaar brengen wij theater met een boodschap.

Zware thema's als dood en dementie gingen wij niet uit de weg. Wij zochten de uitdaging om hier iets moois van te maken.

Omdat we geheel op elkaar vertrouwen wordt tijdens een voorstelling vaak geïmproviseerd. Dat maakt het spel telkens net even anders en dit houdt het spel levendig. 

Na ruim honderdvijftig voorstellingen hebben wij er dan ook nog steeds veel plezier in en er dienen zich altijd weer thema's aan die de moeite van het schrijven en spelen waard zijn. 

Wij spelen op locatie voor maximaal 50 personen. We gebruiken geen microfoons. Hierdoor ontstaat een intieme sfeer. Tere momenten worden met zorg gespeeld, maar ook weten wij het publiek te amuseren.

 Pers over TOM


Ontroering en herkenning bij feelgood toneelstuk van Theater TOM

Jannelies Blommaert  -  Noordhollands Dagblad

Een moeder, vijf totaal verschillende dochters. Een jaar waarin alles verandert. Een toneelstuk, zeven speelsters. En een podium dat zowel de woonkamer als de tuin van moeder, het strand en het schoolplein voorstelt. De dames van Theater Op Maat (TOM) namen het publiek zondagmiddag moeiteloos mee in theater De Speelzaal in Purmerend.

De leden van TOM, afkomstig uit Purmerend, Wognum en Zuidoostbeemster. speelden jaren hun voorstellingen in zorginstellingen. Met ’LEEF-TIJD’ doen ze het anders. Ze putten vooral uit hun eigen levenservaringen, wat bij het publiek veel herkenning oproept.

Het stuk gaat over een moeder die haar vijf dochter op haar verjaardag meedeelt dat haar ’oude kwaal’ weer terug is. De vijf schieten meteen in de stress. Want hoe moeten ze de tijd vrijmaken om voor hun moeder te zorgen, als het straks minder gaat?

Ze bakkeleien op het strand. Want Margreet brengt haar tijd in Toscane graag met de mannen door. Fien heeft het veel te druk met oppassen op de kleinkinderen: „Aan oma’s wordt niets gevraagd.” Puck heeft haar eigen hondenuitlaatservice en ja, er moet toch geld worden verdiend.

Esther is gegrepen door een gezonde levensstijl, of zoals zus Puck het uitdrukt: „Ze leeft van de nerf van een slablad.”

Olga, de oudste, wordt door haar jongere zussen als dé kandidaat gezien om moeders te verzorgen. Maar die regelt liever een schoonmaakster en een tuinman. Wat moeder zelf het liefste wil, daar wordt niet naar gevraagd. Liever regelt ze haar eigen dingen. Of gaat ze met buurvrouw Willie op reis naar Trier of shoppen. Tegen haar overleden man Wiebe, of beter gezegd, tegen zijn hoed, vertelt ze wat haar echt bezighoudt.

Beperkingen

Gedurende het jaar waarin LEEF-TIJD zich afspeelt, komen de dochters erachter welke beperkingen ze zichzelf eigenlijk opleggen. Ze bemoeien zich niet alleen met hun moeder, maar ook met elkaar. En vooral tijd, tijd om te leven, wanneer doen ze dit nu echt?

De verschillende liedjes, deels zelf gezongen, sluiten naadloos aan bij dit thema. Voor het publiek zijn de types en de situaties heel herkenbaar. Mens, durf te leven: Anneke Beumer, Ans Binnema, Liesbeth Havik, Ina Mijnen, Yvonne Mol, Wies Ronda en Els Vendrig nemen het publiek mee in hun ontroerende verhaal. Er wordt hier en daar hardop meegeleefd en vooral veel gelachen. Een prachtige voorstelling, zo puur gespeeld: TOM stijgt ver boven het amateurtoneel uit.


Noordhollands Dagblad, 5 september 2019 : 


Noordhollands Dagblad:

 Noordhollands Dagblad 8 mei 2018